Telefonische bereikbaarheid
maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 u
023-5576107

Adresgegevens Tandartsenpraktijk Overbos

Liesbos 140
2134 SE Hoofddorp
Tel. 023 557 6107
info@tpoverbos.nl

Maandag 08.30 - 17.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 17.00 uur

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervanging voor kapotte tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie.

Wat is een kroon?

Een kroon is een "kapje" over een beschadigde of verzwakte tand of kies (bijv. bij extreem grote vullingen). Behalve als bescherming voor de beschadigde tand, wordt de kroon ook toegepast om het uiterlijk of de vorm van een tand of kies te corrigeren. Kronen worden ook geplaatst op een implantaat om de vorm van een tand of kies na te bootsen. Kronen kunnen ook het kauwvermogen verbeteren, zeker als er eerst een grote vulling aanwezig was. De kroon is van metaal of porcelein of bijv. zirconium, dat precies over een, door de tandarts, afgeslepen tand of kies past. Het kapje wordt aan de tand of kies vastgelijmd.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt als één of meerdere tanden of kiezen verloren zijn gegaan. De opengevallen ruimte, door ontbrekende tanden, kan er toe leiden dat de overblijvende tanden gaan draaien, opschuiven of uitgroeien. Daardoor kan een verkeerde beet ontstaan. De slechte balans, als gevolg van de ontbrekende tanden, kan ook tandvleesaandoeningen en kaakgewrichtsklachten veroorzaken. Bruggen worden veel toegepast voor het vervangen van een of meerdere ontbrekende tanden of kiezen. Een brug overspant een leeg gedeelte, waar de tanden ontbreken Een brug bestaat uit minimaal twee kapjes (kronen); op de plaats van de open ruimte komt een kunsttand/nepkies(=dummy), die vastzit aan de kapjes. Op deze manier wordt het gat weer dichtgemaakt en zijn meteen ook de zwakke buurelementen van een stevig kapje voorzien. Evenals bij kronen kunt u bij bruggen uit verschillende materialen kiezen. Op basis van de locatie, de functie van de ontbrekende tanden of kiezen, esthetische en financiele overwegingen, zal de tandarts een bepaald materiaal adviseren. De kleur van kan worden aangepast aan de kleur van uw natuurlijke tanden. Zijn de buurelementen nagenoeg gaaf, dan is het zonde om hieraan te moeten slijpen. In zulke gevallen zal een implantaat voor de missende tand worden geadviseerd. Onze tandarts adviseert wat voor u de beste oplossing zal zijn.

Waarom is een brug nodig?

Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan en te zwaar en verkeerd belast worden tijdens het kauwen. Daarnaast speelt het uiterlijk ook een rol.

Wanneer is een kroon nodig?

  • Als door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan, is er bijna geen houvast meer voor een vulling.
  • Om breuk te voorkomen van uw tand of kies, bijvoorbeeld bij een grote vulling of na een wortelkanaalbehandeling.
  • als onderdeel van een brug
  • om een implantaat te bedekken
  • Om het uiterlijk van lelijk verkleurde tanden te verbeteren (=esthetische tandheelkunde), bijvoorbeeld bij sterke verkleuring.

Hoe worden kronen en bruggen gemaakt?

Een kroon of brug wordt meestal in een aantal stappen gemaakt. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan onze tandarts nodig. Voordat een kroon of brug kan worden gemaakt, moeten de betreffende tanden of kiezen worden beslepen, zodat er ruimte ontstaat voor het "kapje". Na het beslijpen maakt uw tandarts een afdruk, zodat er een precies passende mal voor de kroon of brug kan worden gemaakt. Daarna bepaalt de tandarts de juiste kleur, die overeenkomt met de kleur van uw eigen tanden en kiezen. Na het beslijpen wordt de tand of kies beschermt met een tijdelijke kroon of brug. Een kroon wordt niet direct in de mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken nodig. Alleen bij computer gemaakte kronen (Cerec-kronen), kunt u wachten tot de kroon klaar is. Als de kroon klaar is wordt deze in de mond gepast, gecontroleerd op pasvorm en kleur. Daarna wordt de kroon of brug met cement aan de tanden of kiezen bevestigd.

Hoe lang gaan kronen of bruggen mee?

In principe kunnen kronen en bruggen zeker 10 jaar of langer meegaan, maar soms raken ze eerder los (bijvoorbeeld breuk van de onderliggend tand of tandbederf) of vallen ze eruit of breekt er een stuk porcelein kapot (bijv. bijtkracht te groot geweest of iets hards gegegeten). De belangrijkste bijdrage die aan de levensduur van uw kronen of bruggen kunt leveren, is een goede mondhygiene. Een brug of kroon verliest zijn ondersteuning als het kaakbot wordt aangetast (parodontitus). Houdt uw tandvlees gezond door minimaal twee keer per dag zeer goed te poetsen en dagelijks te flossen of ragen. Ga regelmatig naar de tandarts of mondzorgkundige voor controle en tandsteenverwijdering. Let ook op uw eet- en snoepgewoonten, zodat er geen tandbederf ontstaat. Veel suikergebruik veroorzaakt ook sneller tandvleesproblemen. Hard voedsel kunnen uw kroon of brug beschadigen, wat de levensduur ernstig bekort.

Krijg ik last of napijn?

Een tand of kies die van een kroon of brug is voorzien, kan na plaatsing soms gevoelig zijn. Deze gevoeligheid is meestal tijdelijk. Als dit aanhoudt of heviger wordt, neem dan contact met ons op.

Wat kost een kroon of brug

De kosten van een kroon bestaan uit diverse onderdelen: soort kroon, het materiaal dat wordt gebruikt, de kosten voor techniek (zijn variabel) en het honorarium van de tandarts (deze is wettelijk door het NZa vastgesteld). Bovendien is het van belang of een opbouw nodig is (bij zenuwbehandelingen). De kosten van een brug is o.a. afhankelijk van het aantal tanden of kiezen dat moet worden vervangen. U kunt altijd om een begroting vragen.Dit is alleen nuttig als de tandarts uw specifieke situatie heeft gezien.

 

Worden kronen en bruggen door de zorgverzekering vergoed?

De vergoedingen variëren per zorgverzekeraar en het soort verzekeringspakket. In uw polis staat op welke vergoedingen u recht heeft.

Meer weten over kronen en bruggen,

Maak een afspraak met de tandarts, die kan u meer vertellen wat in uw specifieke situatie het beste is. Iedere situatie is anders, zodat er vooraf geen duidelijke oplossing en prijs te geven is.