Veelgestelde vragen over snurken en apneu
De tandarts van onze praktijk heeft hieronder een aantal veelgestelde vragen over snurken, apneu en de MRA snurkbeugel beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Heeft iedereen die snurkt apneu?
Nee, er is slaaponderzoek nodig om vast te stellen of u apneu heeft en in welke mate u dit heeft.
Hoe weet ik of ik apneu heb?
Kenmerken van apneu zijn moeheid en lusteloosheid in de ochtend. Daarnaast geeft de partner in veel gevallen aan dat u ’s nachts uw adem inhoudt. Om zeker weten dat u apneu heeft is slaaponderzoek in het ziekenhuis nodig.
Kom ik in aanmerking voor een snurkbeugel?
96% van de mensen die snurkt of apneu heeft, is gebaat bij een snurkbeugel en bijna 80% is zelfs volledig van zijn snurk- of apneuprobleem verlost met een beugel.
Via wie krijg ik dit slaaponderzoek?
Een long- of KNO-arts in het ziekenhuis zal de indicatie van apneu stellen na onderzoek. Als de indicatie is gesteld, dan wordt via een slaaponderzoek een polysomnografische slaapregistratie gemaakt. Als uw AHI dusdanig hoog is, dan komt u in aanmerking voor een vergoeding van de snurkbeugel door de zorgverzekeraar. We adviseren altijd om vooraf de polisvoorwaarden van uw verzekering te raadplegen.
Duurt het lang voordat ik word geholpen?
Nee, er zijn geen wachtlijsten. Wij werken zeer nauw samen met de Praktijk voor Orthodontie, waar de snurkbeugel door een tandarts voor orthodontie wordt gemaakt.
Past een snurkbeugel op een gebitsprothese?
Ja, maar dan dient:
- de volledige bovenprothese zeer goed vast te zitten en er dienen minimaal zes gezonde tanden in de onderkaak aanwezig te zijn.
- u een klikprothese te hebben.
Een snurkbeugel past niet op een gebitsprothese als u een volledige boven- en onderprothese heeft.
Hoe werkt de snurkbeugel?
De snurkbeugel, oftewel MRA-beugel bestaat uit twee delen die over de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak worden geschoven. Bij het kauwen duwt de beugel de onderkaak naar voren, waardoor de luchtpijp verder wordt geopend. De luchtweg wordt zo niet geblokkeerd door de zachte delen uit de keel, waardoor het snurken niet meer optreedt en ook ademstops bij slaapapneu verholpen worden.
Is een snurkbeugel voor iedereen geschikt?
Een MRA-beugel is minder geschikt voor mensen die last hebben van kaakgewrichtsklachten, een verhoogde braakreflex en een slechte conditie van het gebit, tandvlees of kaakbot. Bij mensen met veel overgewicht of een grote nekomvang is de snurkbeugel doorgaans minder effectief.
Is er een gewenningsperiode bij het dragen van een MRA?
Ja, binnen twee weken kan de beugel doorgaans de hele nacht, zonder problemen gedragen worden. In het begin is het wel mogelijk dat de kaakspieren ’s ochtends gespannen aanvoelen, waardoor een moe gevoel in de kaken ontstaat. Het is raadzaam om de beugel dan direct na het wakker worden uit te doen en de kiezen enige keren stevig op elkaar te klemmen. In de loop van de ochtend gaat de beugel dan beter passen. Ook is het mogelijk dat tanden en kiezen enige tijd gevoelig zijn door de beugel en dat u last heeft van een droge mond, maar deze ongemakken nemen na verloop van tijd geleidelijk af.
Kan ik zelf wat tegen snurken doen?
Ja, er zijn diverse oorzaken van snurken bekend, waaronder overgewicht, roken en alcoholgebruik. Als u snurkt dan is het doorgaans goed om zelf te werken aan een van de mogelijk oorzaken, voordat u een snurkbeugel neemt. Voorbeelden hiervan zijn gewichtsvermindering, niet roken, ’s avonds geen alcohol drinken, geen slaapmiddelen gebruiken en niet op uw rug slapen.